Företagande i Grums

Om Grums

Värmlandskommun mitt i gyllene triangel

Grums är en modern Värmlandskommun med rötter i förhistorisk tid.

Här vid Borgviksälven (Värma) bosatte sig för länge sedan de så kallade Värmarna. Dessa tros ha gett upphov till länsnamnet Värmland. Idag bor cirka 9 250 invånare här vid Vänerns nordvästra strand, mitt i den gyllene triangeln Stockholm – Göteborg – Oslo. Våra kommunikationer i form av landsväg, järnväg och IT är väl utbyggda. Från den närbelägna länsflygplatsen tar du dig ut i vida världen.

Grums ingår tillsammans med Karlstad och Hammarö kommuner i Värmlands största arbetsmarknadsområde. De största arbetsgivarna är pappersbruket Billerud Gruvön och kommunen. Näringslivet präglas till stor del av skogs- och verkstadsindustri, men också av tjänsteföretag. I Grums finns en spirande nyföretagaranda och ett växande antal småföretagare. Andelen kvinnliga företagare är större än i länets andra kommuner.

Du kan bo med service inom bekvämt avstånd i centralorten Grums eller välja lantlig charm och gemenskap i någon av våra andra orter och trakter. Barnen kan gå i skolan här från första dagen i förskolan fram till studenten. Vi har också nära pendlingsavstånd till ett större utbud av gymnasieskolor i Karlstad. Många av de som studerar vidare efter gymnasiet väljer Karlstads universitet som ligger en halvtimmes bilresa bort.

 

Bortskämda med natur och kultur

I kommunen finns ett rikt föreningsliv där i stort sett varje intresse kan tillgodoses. Du kan utöva idrott i t. ex bad- och sporthall, ishall, slalombacke, på konsfrusen utomhusis eller motionsspår. Det är alltid nära till skog och mark och i förbindelse med Vänern finns ett omfattande sjösystem. Tillsammans med gästhamnar, campingplatser, cykel- och vandringsleder ger det dig möjlighet till ett friluftsliv med storslagna naturupplevelser. Här finns risk att bli lite bortskämd.

Kultur och musik har länge varit stort i Grums. Du har säkert hört talas om att kultbandet Sven-Ingvars bildades här. Internationellt erkända musiker från Grums är Rigmor Gustafsson och Thomas Denver Jonsson. Framgångsrika konstnärer från Grums är bl. a Olle ”Droppen” Eriksson, Robert Johansson, Annika Bergqvist Kupianinen och Caroline Ohlsson.